Cyberveiligheid: Essentieel voor Alle Bedrijven, Niet Alleen voor Degene die binnen de NIS-2 wetgeving behoren!
Dagelijks hebben we te maken met ondernemers die getroffen worden door cybercriminaliteit. Je zult jezelf afvragen: hoe interessant is mijn bedrijf voor een cybercrimineel. Uit ervaring weten wij dat het niet meer alleen gaat over hoe interessant jouw bedrijf is, maar vooral over hoe makkelijk ze binnen kunnen komen, want ook cybercriminelen automatiseren!
Voor bedrijven in verschillende branches gaat in het laatste kwartaal van 2024 de Nationale NIS2-wetgeving in. Een van de eerste onderdelen is een risico-inventarisatie, maar geldt dat niet voor iedereen die de continuïteit van zijn bedrijf wil waarborgen?
Heb je als ondernemer wel eens nagedacht over hoe je binnen jouw organisatie omgaat met het wachtwoordenbeleid en of er regelmatig software-updates worden gedaan? Of worden er wel back-ups gemaakt, en welke firewalls en antivirusprogramma zijn er geïnstalleerd! Wordt de gevoelige informatie wel versleutelt verzonden?
Bij de meeste cyberincidenten komt het probleem voort uit het feit dat criminelen informatie en of inloggegevens ontfutselen van medewerkers! Hebben jouw medewerkers genoeg kennis om dit te voorkomen?
Hierbij een korte checklist: en ga de uitdaging aan om te onderzoeken hoe cyberveiligheid jouw bedrijf is?
Als je preventief alles hebt geregeld, is het ook belangrijk dat je jouw netwerk actief monitort. Wat moet je doen als je toch getroffen wordt door een cyberaanval? Actieve monitoring van je netwerk is essentieel. Wees alert op ongebruikelijke activiteiten of verdachte inbraken. Je kunt tools inzetten zoals NetInspector. Deze tool scant alle IP-adressen die op je netwerk zijn aangesloten en brengt de risico’s in kaart. Bovendien geeft het aan hoe je deze risico’s kunt oplossen.
Stel dat je toch getroffen wordt door een cyberaanval, wat dan? Raak allereerst niet in paniek. Breng het incident onmiddellijk in kaart en isoleer de getroffen systemen om verdere verspreiding te voorkomen. Communiceer transparant met je team en betrokkenen over de omvang van de inbreuk. Schakel indien nodig externe experts in voor hulp bij het herstel en de evaluatie van de schade. Leer tenslotte van het incident en versterk je verdediging om herhaling te voorkomen. Onthoud: voorbereiding en een snelle reactie zijn de sleutels tot het beheersen van cyberdreigingen.
Het beschermen van een bedrijf tegen cybercriminaliteit heeft dus niet te maken met de wetgeving zoals de NIS2. Het is een voortdurende taak die een combinatie vereist van technologische maatregelen, personeelstraining en bewustzijn. Belangrijk om te onthouden is dat cybercriminelen zich niet richten op de naleving van wetgeving of onder welke branche je bedrijf staat ingeschreven, maar op de zwakste schakels in de beveiliging. Zorg er dus voor dat de ‘voordeur’ van jouw bedrijf altijd stevig gesloten en goed beveiligd is.
Heb je vragen over de cyberveiligheid van jou bedrijf!f