2024: Nieuwe Cybersecurity Wetgeving Op Komst

Aan het eind van dit jaar gaat de NIS2-wetgeving (Netwerk- en Informatiesystemen Richtlijn 2) van kracht in Nederland. Het belangrijkste doel van deze wetgeving is om de cyberbeveiliging en weerbaarheid van essentiële diensten te verbeteren. Wij willen je graag informeren over welke sectoren en organisaties door deze wetgeving worden beïnvloed, en wat je kan doen om je hierop voor te bereiden.. 

Is NIS2 wetgeving van toepassing op jouw bedrijf? 

Heeft jouw bedrijf meer dan 50 medewerkers en of een jaaromzet van 10 miljoen euro of meer? Dan is het essentieel om te weten dat de NIS2-regelgeving wellicht van toepassing kan zijn op jouw organisatie.

Hieronder vind je de lijst van branches waarin de NIS2-richtlijnen van kracht wordt. Door dit te controleren, kun je bepalen of het nodig is om je voor te bereiden op de implementatie van NIS2.

Categorie 1:

Categorie 2:

2024: Nieuwe Cybersecurity Wetgeving Op Komst

In het begin van 2024 zullen de concept wetteksten met betrekking tot cybersecurity beschikbaar zijn. Deze wetten zullen van invloed zijn op organisaties en bedrijven in de hierboven genoemde sectoren. Het is essentieel om op de hoogte te blijven van deze wetten en ervoor te zorgen dat uw bedrijf aan de vereisten voldoet om boetes en juridische problemen te voorkomen.

Start met een Risico Inventarisatie

Start met een Risico Inventarisatie
Een van de eerste stappen die u kunt nemen om jouw bedrijf voor te bereiden op de veranderende cyberbeveiligingsomgeving is het uitvoeren van een grondige risico-inventarisatie. Dit houdt in dat u in kaart brengt welke mogelijke cybersecurityrisico’s uw bedrijf kan lopen. Dit kunnen onder andere datalekken, malware-aanvallen, phishing-aanvallen en meer zijn. Door deze risico’s te identificeren, kunt u zich beter voorbereiden op potentiële bedreigingen.

Neem Maatregelen tegen Geïdentificeerde Risico's

Na het identificeren van de mogelijke risico’s is het van cruciaal belang om actie te ondernemen. Implementeer beveiligingsmaatregelen die uw bedrijf beschermen tegen de geïdentificeerde risico’s. Dit kan onder andere het updaten van software, het instellen van firewallregels, het trainen van medewerkers in cybersecuritybewustzijn, en het instellen van strikte toegangscontroles omvatten.

Ontwikkel een Incidenten Respons Plan

Een incidentenresponsplan is een essentieel instrument om te reageren op cybersecurityincidenten wanneer ze zich voordoen. Zorg ervoor dat uw organisatie een gedetailleerd plan heeft om te reageren op datalekken, malware-aanvallen en andere cyberincidenten. Dit plan kan helpen om de schade te beperken en de operationele verstoring tot een minimum te beperken.

Neem contact met ons op!

Heb je vragen of wil je weten wat wij op dit moment al voor jou doen om jou bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen, maak een afspraak en we denken graag met je mee hoe jij jouw bedrijf kan voorbereiden op de NIS 2

Laat hier je gegevens achter:

Cybersecurity contact formulier