[servicestatus_header]

Wat is Credential Stuffing?

Credential Stuffing: De Stille Cyberdreiging

Wanneer we aan cyberdreigingen denken, komen vaak beelden naar boven van ingewikkelde hacks, geavanceerde malware en technische hoogstandjes. Maar niet alle cyberaanvallen zijn even complex. Sommige zijn verrassend eenvoudig, maar desondanks zeer effectief. Eén van deze methodes is ‘credential stuffing’.

MKB Phishingtest

Wat is Credential Stuffing?

Credential stuffing is een vorm van cyberaanval waarbij aanvallers geautomatiseerde tools gebruiken om een groot aantal gebruikersnamen en wachtwoorden (verkregen uit eerdere datalekken) uit te proberen op verschillende websites en diensten. Het idee hierachter is simpel: veel mensen hergebruiken hun wachtwoorden op meerdere sites. Als een hacker dus inloggegevens van één site heeft, is de kans groot dat dezelfde gegevens toegang geven tot andere sites.

Waarom is het zo Effectief?

Het grootste probleem is menselijke gewoonte. Volgens diverse studies hergebruiken veel mensen hun wachtwoorden over meerdere sites. Dit maakt credential stuffing aanvallen bijzonder effectief. Als een aanvaller toegang krijgt tot een database met gebruikersnamen en wachtwoorden, kunnen ze potentieel toegang krijgen tot meerdere accounts van dezelfde gebruiker op verschillende platforms.

Hoe bescherm jij jezelf tegen Credential Stuffing?

Menselijke bewustwording en bescherming

Terwijl de technologische wereld zich ontwikkelt met nieuwe beveiligingsmaatregelen, blijft de menselijke factor een kwetsbaar punt. Credential stuffing profiteert van deze menselijke neigingen en biedt cybercriminelen een eenvoudige methode om toegang te krijgen tot talloze accounts. Door bewust te zijn van deze dreiging en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen we ons beschermen tegen deze stille cyberdreiging. Hierbij helpen de cybersecurity trainingen bij, meer informatie hierover neem contact met ons op.