Men in the middle (MITM) aanvallen zijn een van de meest doortrapte cyberaanvallen die er zijn. Deze aanvallen kunnen plaatsvinden zonder dat de betrokken partijen het merken, wat kan leiden tot ernstige schendingen van de privacy en diefstal van gegevens. In deze blogpost zullen we de essentie van MITM-aanvallen verkennen en hoe je jezelf kunt beschermen.
Zoals de naam al doet vermoeden, positioneert een man-in-the-middle aanvaller zichzelf tussen twee communicerende partijen. De aanvaller onderschept en kan de communicatie manipuleren zonder dat een van de partijen zich hiervan bewust is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je verbinding maakt met een onbeveiligd wifi-netwerk, waarbij de aanvaller de gegevens die je verstuurt of ontvangt kan bekijken of veranderen.
WiFi MITM aanval:
In 2019 kwam het bericht naar buiten dat cybercriminelen in hotels en openbare ruimtes valse WiFi-hotspots creëerden, met namen die sterk leken op legitieme netwerken. Hierdoor konden ze onopgemerkt gevoelige informatie buitmaken van gebruikers die zich aanmeldden bij deze bedrieglijke verbindingen.
ARP-spoofing:
In 2011 hebben hackers ARP-spoofing toegepast tijdens een aanval op het PlayStation Network, waarbij ze het verkeer van miljoenen gebruikers onderschepten en persoonlijke gegevens stalen.
DNS-spoofing:
Het Iraanse internetverkeer werd in 2010 omgeleid door hackers die DNS-spoofing inzetten. Gebruikers werden doorverwezen naar valse websites die eruitzagen als legitieme platforms, zoals Gmail en Yahoo. Op deze manier konden de hackers inloggegevens stelen en het internetverkeer monitoren.
SSL/TLS MITM:
In 2013 rapporteerde Edward Snowden dat het NSA PRISM-programma versleutelde communicatie tussen internetgebruikers en grote technologiebedrijven onderschepte door SSL-certificaten te vervalsen, met behulp van een MITM-aanpak.
HTTP MITM:
Een onderzoeker ontdekte in 2018 dat een Russische advertentiefirma genaamd AdGholas een MITM-aanval uitvoerde door kwaadaardige advertenties in te voegen in legitieme advertentienetwerken. Deze advertenties werden vervolgens getoond op vele populaire websites, waar ze gebruikers naar kwaadaardige sites leidden of hun systemen met malware infecteerden.
Jouw bedrijf ontvangt regelmatig e-mails van jouw leverancier met facturen. Helaas komen we vaak tegen dat klanten via openbare netwerken, zoals bijvoorbeeld op beurzen of in hotels, op hun bedrijfsnetwerk inloggen. Hackers maken gebruik van geavanceerde MITM-aanvallen om het e-mailverkeer van jouw bedrijf te onderscheppen. Ze sporen factuur-e-mails op en wijzigen de inhoud door het bankrekeningnummer te vervangen door een nummer dat zij controleren. Hierdoor betaalt jouw bedrijf geld naar een vervalst bankrekeningnummer van wat jij denkt dat jouw leverancier is, zonder dat je je bewust bent van de wijziging. De gevolgen kunnen aanzienlijk zijn, met financiële verliezen en mogelijk juridische geschillen tussen jou en je leverancier.
Man-in-the-middle aanvallen kunnen verwoestend zijn, maar met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je jezelf beschermen. Wees altijd alert op de digitale omgeving en de verbindingen die je maakt, en zorg ervoor dat je gegevens veilig blijven.
Wil je meer weten neem dan contact met ons op!