[servicestatus_header]

Wat is Phishing?

De Evolutie van Cyberaanvallen

Phishing is de meest bekende vorm van cyberaanvallen. Het is een methode waarbij hackers valse e-mails versturen die lijken te komen van legitieme bronnen, zoals banken of sociale media platforms. Het doel is om persoonlijke informatie te verkrijgen, zoals wachtwoorden en creditcardnummers. Phishing e-mails bevatten vaak een link die leidt naar een valse website die er uitziet als een echte, waar slachtoffers hun gegevens invoeren.

Phishing maar net even anders Vishing!

Vishing is een vorm van oplichting waarbij aanvallers spraakcommunicatie, meestal via de telefoon, gebruiken om individuen te misleiden en gevoelige informatie te onthullen of bepaalde handelingen uit te voeren. Bij een vishing-aanval kan de aanvaller zich voordoen als een vertrouwde entiteit, zoals een bank, overheidsinstantie of technische ondersteuning, en de slachtoffers bellen om hun vertrouwen te winnen. Vervolgens gebruiken ze verschillende tactieken om persoonlijke informatie te onttrekken, zoals rekeningnummers, burgerservicenummers, creditcardgegevens of wachtwoorden. Sommige vishing-oplichting omvat geautomatiseerde spraakberichten of interactieve voice response (IVR) systemen om overtuigender over te komen.

De Opkomst van Smishing

Met de toename van mobiel gebruik, is smishing een populairdere methode geworden voor cybercriminelen. Smishing is vergelijkbaar met phishing, maar in plaats van e-mails gebruiken hackers SMS-berichten. Deze berichten kunnen links bevatten naar schadelijke websites of verzoeken om persoonlijke informatie. De urgentie en persoonlijke aard van een SMS-bericht kan mensen sneller overtuigen om op de link te klikken of informatie te delen.

Qishing: De Nieuwste Dreiging

Qishing is een recentere vorm van cyberaanval waarbij QR-codes worden misbruikt. Cybercriminelen creëren vervalste QR-codes die, wanneer gescand door een nietsvermoedend slachtoffer, hen leiden naar schadelijke websites of hen ertoe aanzetten malware te downloaden. Deze methode exploiteert de toenemende populariteit en het gebruiksgemak van QR-codes, waardoor veel gebruikers minder argwanend zijn bij het scannen ervan.

Hoe Bescherm Je Jezelf?

Hoe Cybercriminelen zicht aanpassen!

Van Phishing naar qishing laat zien hoe cybercriminelen zich aanpassen aan veranderende technologieën en communicatiegewoonten. Door bewust te zijn van deze methoden en voorzichtig te handelen, kun je jezelf beschermen tegen deze toenemende bedreigingen. Onthoud altijd dat het beter is om voorzichtig te zijn dan het slachtoffer te worden van een cyberaanval.

Wil je meer weten hoe jij je medewerker en je bedrijf hier tegen kan beschermen!

Laat hier je gegevens achter:

Cybersecurity contact formulier