Cloud back-up

Eigen Server versus Cloud: Wat is de Beste Keuze voor Jouw Bedrijf?

In de hedendaagse technologiegedreven wereld hebben organisaties meer dan ooit de keuze over waar ze hun data en applicaties opslaan. Twee van de meest populaire opties zijn eigen servers (on-premises) en cloudoplossingen. In deze blog duiken we in de belangrijkste verschillen tussen deze twee benaderingen en helpen we je te bepalen welke het beste past bij jouw bedrijf.

Locatie doet ertoe

Met een eigen server staat alle hardware daadwerkelijk binnen je bedrijf. Het is tastbaar en lokaal.

De cloud daarentegen biedt een virtuele opslagoplossing. Hierbij wordt je data opgeslagen in externe datacenters die je via het internet kunt benaderen.

Over Kosten en Investeringen

Traditionele eigen servers vereisen een aanzienlijke voorinvestering. Je betaalt voor de hardware, software en licenties voordat je überhaupt begint. In contrast daarmee werken cloudoplossingen vaak met een abonnementsmodel, waardoor je alleen betaalt voor wat je daadwerkelijk gebruikt.

   

   • Schaalbaarheid: Flexibiliteit is Koning. Een van de grootste voordelen van de cloud is de ongeëvenaarde schaalbaarheid. Heb je meer resources nodig? Geen probleem, schaal gewoon op. Met eigen servers kan dit proces trager en kostbaarder zijn, omdat het vaak de aanschaf van extra hardware vereist.

   • Beheer & Onderhoud: Wie draagt de Last? Het beheren van een eigen server komt met zijn eigen set uitdagingen. Alle updates, beveiliging en onderhoud komen op het bordje van de organisatie. Kies je echter voor een cloudoplossing, dan nemen cloudproviders veel van deze taken uit handen.

   • Beveiliging: Een Gedeelde Verantwoordelijkheid. Hoewel cloudproviders flink investeren in beveiligingsmaatregelen, betekent dit niet dat je achterover kunt leunen. In de cloud is beveiliging een gedeelde verantwoordelijkheid; terwijl de provider de infrastructuur beveiligt, ben jij verantwoordelijk voor het beveiligen van je applicaties en data.

   • Altijd en Overal Toegankelijk: De cloud is ontworpen voor flexibiliteit. Waar je ook bent, zolang je internettoegang hebt, kun je werken. Een eigen server daarentegen kan beperkter zijn in externe toegankelijkheid, tenzij specifieke configuraties zijn geïmplementeerd.

   • Betrouwbaarheid en Continuïteit: Cloudproviders hebben vaak een reputatie hoog te houden en bieden daarom hoge uptime-garanties. Met een eigen server hangt dit sterk af van jouw eigen infrastructuur en voorbereiding.

   • Rampenbestendig? Vele cloudproviders hebben geïntegreerde back-up- en disaster recovery-oplossingen, wat gemoedsrust kan bieden. Bij een eigen server ben je zelf verantwoordelijk voor deze essentiële voorzieningen.

  Conclusie:

  Zowel eigen servers als cloudoplossingen hebben hun eigen unieke voordelen. Voor sommige bedrijven is een hybride aanpak – een combinatie van beide – misschien wel de gouden middenweg. Bij het maken van je keuze is het belangrijk om je bedrijfsbehoeften, budget en toekomstige groeiplannen in overweging te nemen.

  Meer weten of graag met ons overleggen wat voor jou de beste keuze is?