Aan het eind van dit jaar gaat de NIS2-wetgeving (Netwerk- en Informatiesystemen Richtlijn 2) van kracht in Nederland. Het belangrijkste doel van deze wetgeving is om de cyberbeveiliging en weerbaarheid van essentiële diensten te verbeteren. Wij willen je graag informeren over welke sectoren en organisaties door deze wetgeving worden beïnvloed, en wat je kan doen om je hierop voor te bereiden..
Heeft jouw bedrijf meer dan 50 medewerkers en of een jaaromzet van 10 miljoen euro of meer? Dan is het essentieel om te weten dat de NIS2-regelgeving wellicht van toepassing kan zijn op jouw organisatie.
Hieronder vind je de lijst van branches waarin de NIS2-richtlijnen van kracht wordt. Door dit te controleren, kun je bepalen of het nodig is om je voor te bereiden op de implementatie van NIS2.
Start met een Risico Inventarisatie
Een van de eerste stappen die u kunt nemen om jouw bedrijf voor te bereiden op de veranderende cyberbeveiligingsomgeving is het uitvoeren van een grondige risico-inventarisatie. Dit houdt in dat u in kaart brengt welke mogelijke cybersecurityrisico’s uw bedrijf kan lopen. Dit kunnen onder andere datalekken, malware-aanvallen, phishing-aanvallen en meer zijn. Door deze risico’s te identificeren, kunt u zich beter voorbereiden op potentiële bedreigingen.
Na het identificeren van de mogelijke risico’s is het van cruciaal belang om actie te ondernemen. Implementeer beveiligingsmaatregelen die uw bedrijf beschermen tegen de geïdentificeerde risico’s. Dit kan onder andere het updaten van software, het instellen van firewallregels, het trainen van medewerkers in cybersecuritybewustzijn, en het instellen van strikte toegangscontroles omvatten.
Een incidentenresponsplan is een essentieel instrument om te reageren op cybersecurityincidenten wanneer ze zich voordoen. Zorg ervoor dat uw organisatie een gedetailleerd plan heeft om te reageren op datalekken, malware-aanvallen en andere cyberincidenten. Dit plan kan helpen om de schade te beperken en de operationele verstoring tot een minimum te beperken.