[servicestatus_header]

Wat is Ransomware?

Wat is Ransomware? Ransomware is een kwaadaardige software (malware) dat computersystemen en gegevens gijzelt door deze te versleutelen, waardoor de gebruikers ervan geen toegang meer hebben.

 Slachtoffers krijgen meestal een losgeld eis te zien op hun scherm waarin staat dat ze een bepaald bedrag, vaak in crypto currencies zoals Bitcoin, moeten betalen om een decryptie-sleutel te ontvangen. Deze sleutel is nodig om hun bestanden en systemen te ontgrendelen. 

Wat is Ransomware
zwart scherm met gehack hierin

Wat is Ransomware: En hoe herken je deze?

Hoe herken je een ransomware aanval? Een ransomware-aanval herken je vaak aan enkele duidelijke signalen. Ten eerste verschijnt er een waarschuwing of notificatie op je scherm dat je bestanden zijn versleuteld en dat er losgeld betaald moet worden om ze te herstellen. 

Je kunt mogelijk ook geen toegang meer krijgen tot bepaalde bestanden of applicaties; deze lijken “vergrendeld” of corrupt. Soms verandert de bestandsextensie naar iets onherkenbaars. 

Verder kan je computer trager werken of vreemd gedrag vertonen omdat de malware op de achtergrond actief is. Een plotselinge toename van netwerkactiviteit kan ook een indicatie zijn, doordat de malware data versleutelt of communiceert met een externe server.

 

Wat is Ransomware: Hoe verspreid Ransomware zich?

Hoe verspreid ransomware zich? Ransomware verspreidt zich op verschillende manieren. 

  • Een veelvoorkomende manier is via phishing-e-mails. Dit zijn e-mails die lijken van betrouwbare bronnen te komen, maar kwaadaardige links of bijlagen bevatten. Als je hierop klikt, kan de ransomware je computer infecteren. 
  • Een andere manier is via kwaadaardige advertenties op websites. Deze advertenties kunnen schadelijke software bevatten die automatisch wordt gedownload als je erop klikt. 
  • Tot slot kan ransomware zich ook verspreiden door gebruik te maken van zwakke plekken in de beveiliging van software. Als er een lek in de software is, kan ransomware daar binnenkomen en je systeem infecteren.

 

Wat is Ransomware: Hoe Werkt het

Wat is Ransomware: Wat zijn de gevolgen?

Wat zijn de gevolgen van Ransomware? De gevolgen van een ransomware-aanval kunnen verwoestend zijn. 

Voor individuen kan het betekenen dat kostbare herinneringen en belangrijke documenten verloren gaan. 

Voor bedrijven kan het leiden tot financiële verliezen, reputatieschade en zelfs juridische gevolgen.

Experts adviseren om losgeld niet te betalen, omdat dit geen garantie biedt op gegevensherstel en toekomstige aanvallen kan aanmoedigen. 

Wat is Ransomware: Hoe te Beschermen tegen Ransomware?

Sterk Wachtwoord

Kennis en voorzorgsmaatregelen!

Ransomware is een groeiende dreiging in de digitale wereld, maar met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je jezelf beschermen tegen deze digitale gijzeling. Wees altijd waakzaam, blijf geïnformeerd en zorg ervoor dat je voorbereid bent op het ergste, zodat je hoopt op het beste. Heb je hulp nodig !

Laat hier je gegevens achter:

Cybersecurity contact formulier