Zorgeloos surfen op het internet tijdens vakantie

Verlang je naar een zorgeloze vakantie? Pas op voor deze WiFi-valkuilen tijdens je reis!

Het moment waar we zo lang op hebben gewacht is eindelijk aangebroken – vakantie! Of je nu kiest voor Italië, Frankrijk of Spanje, het maakt niet uit, zolang het maar warm en zonnig is en ver weg van huis!

Natuurlijk wensen wij, RSH ICT Management, je een hele fijne vakantie toe.

Er is niets beter dan alles achter je te laten en op te laden onder de Spaanse of Italiaanse zon. Maar er is één ding dat we nooit kunnen missen, zelfs niet op vakantie: WiFi.

Of je nu even contact wilt opnemen met kantoor of met het thuisfront, snel wilt inloggen bij een café of de gegevens wilt invoeren om verbinding te maken met het WiFi-netwerk van het hotel waar je verblijft… Het lijkt allemaal niet zo spannend. Helaas is dat niet het geval!

We willen je graag op de hoogte brengen van de gevaren van openbare hotspots in het buitenland, voordat je verder van huis bent dan je zou willen.

Hoe veilig is WiFi op vakantie?

We gaan er steeds nonchalanter mee om: werken tijdens de vakantie, snel even inloggen op internet en gebruikmaken van de WiFi via de beschikbare hotspot in het gebied waar je bent. Ten eerste is het nooit een goed idee om tijdens je vakantie met werk bezig te zijn, maar soms is er een noodgeval waar je niet aan kunt ontsnappen.

Als je echt geen andere keuze hebt en toch ergens wilt inloggen en gebruik wilt maken van het draadloze netwerk, let dan goed op de volgende punten:

Log nooit in op openbare netwerken

Maak nooit gebruik van openbare netwerken. Hoe gemakkelijk het ook lijkt, verbinden met een onversleuteld netwerk is een no-go! De risico’s zijn te groot, vooral als het om zakelijk internetverkeer gaat.

Wil je ook veilig kunnen bellen met je collega’s die op kantoor zijn achtergebleven of even een belletje plegen naar die ene klant? RSH biedt een breed scala aan mobiele abonnementen voor telefonie, inclusief mobiel internet. Deze kun je gebruiken als hotspot en veilig online zijn!

Veiligheid voor alles!

Zorg voordat je vertrekt voor goede beveiliging met sterke wachtwoorden, gegevensversleuteling en een BIOS-wachtwoord voor je laptop. Dit is verstandig, omdat de beveiligingsmaatregelen in het buitenland anders kunnen zijn dan in Nederland.

RSH kan je helpen bij het beveiligen van je laptop. Neem contact op en regel die firewall!

Hotspot Hackers

Wil je snel even wat geld overmaken zodat je lekker luxe uit eten kunt gaan? Controleer eerst de locatie van de hotspot!

Hackers kunnen gemakkelijk een nep-openbare hotspot opzetten en je laten geloven dat je verbinding maakt met bijvoorbeeld het WiFi-netwerk van de camping. Zodra je bent ingelogd, kunnen ze je activiteiten monitoren. Stel dus je instellingen zo in dat je niet automatisch verbinding maaktmet beschikbare netwerken. Moet je iets belangrijks versturen? Schakel dan over op je mobiele internetverbinding. Better safe than sorry!

Wees voorzichtig met gratis goodies

Pas op met gratis gadgets voor je laptop of andere mobiele apparaten. Deze geschenken lijken onschuldig, maar het is mogelijk dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd zodra je ze aansluit. Dat wil je natuurlijk niet.

Maak gebruik van een VPN-netwerk

Wil je volledig veilig surfen op je mobiel voordat je de zee in duikt? Maak dan gebruik van een VPN-netwerk. Door je internetverkeer via deze verbinding om te leiden, wordt het versleuteld. Je kunt dit installeren op elk apparaat. Zelfs als hackers toegang krijgen, kunnen ze geen gegevens zien.

Bezoek alleen veilige websites

Let goed op de URL wanneer je een website wilt bezoeken. Staat er “http” in plaats van “https”? Dan is de kans groot dat de website niet veilig is. Bezoek alleen websites die als veilig worden beschouwd, ook wel SSL-websites genoemd.

Met deze tips kun je gerust je mobiel meenemen op vakantie en er gebruik van maken wanneer je maar wilt. Maar om echt tot rust te komen, hebben we nog een laatste tip: gebruik je mobiel zo min mogelijk. Dan heb je pas echt vakantie!

Heb je na het lezen van al deze tips nog meer vragen over veilig internetgebruik of de verschillende mobiele telefonieabonnementen? Wij zijn altijd bereikbaar om je te helpen. Neem contact met ons op!